Huismiddeltjes


Ik ben niet van mening dat je elk gevoel serieus behoeft te nemen. Ook niet als het zich opdringt en met jouw leven verworteld lijkt. Sommige mensen zijn daar principieel in.

Die keren zich bijvoorbeeld tegen het slikken van antidepressieve pillen, omdat die chemisch ingrijpen op psychische verschijnselen. En psychische verschijnselen behoeven volgens deze mensen een psychische oplossing. Gepaste handelwijze volgens hun is onderzoeken: wat zeggen deze gevoelens over mij, mijn leven?

Zo principieel ben ik niet. En daarbij: wat is ‘chemisch ingrijpen’? Fitness kan verkwikken na een zware werkdag of als je je rot voelt. Dat effect gaat mede terug op het losmaken van endorfinen.

Maar al doe je fitness of gaat wild uit dansen of wat ook, dan nog overvalt soms na afloop het gevoel dat je juist wilde ontlopen.

Voor de ene partij reden om met meer klem te herhalen: wat zegt dit gevoel over je leven?

Maar mijns inziens nog steeds geen dwingende noodzaak. Sommige gevoelens zijn als deuntjes die hinderlijk in je hoofd blijven zitten. Oude bekenden maar daarmee nog niet welkome gasten.

Bijvoorbeeld vandaag. Iets ouds, opgerakeld. ‘Laat mij maar (even)’ – en de ac- ceptatie daarvan door anderen – kan dan probaat zijn. (Strikt genomen voldoe ik dan overigens aan de opdracht ‘onderzoek het gevoel’)

En ook dat ‘zelfonderzoek’ is zo lang als het breed is. Soms een zware overschat- ting van het belang van praten, soms zie je mensen die zich willig in de mal van de laatste allesbelovende malligheid laten duwen. En soms is het waardevol.

‘Huismiddeltjes’, ‘persoonlijke’ manieren van omgaan met wat aanpakt, kunnen effectief zijn. Mogelijk niet altijd het meest effectief. Maar ook voor de waarde van ‘eigenwijsheid’ valt een pleidooi te houden.

Doet dan niets ertoe? Doet de natuur zijn stille werk, ongeacht het huismiddeltje?

Nee, ook dat geloof ik niet. Niet in de natuur of ons lichaam als per se zorgzaam, per se als een Goede Ouder voor ons in de weer. Wat moet u hier nu mee? U mag het zelf uitzoeken.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: