Seks en bedorven kaas


Het gegeven is bekend: een man ontdekt ’s ochtends dat hij in een insect is veranderd.

Pas verklaarde iemand op de radio Kafka de grootste schrijver van de twintigste eeuw. “Dat is waar ook – Kafka”, dacht ik. Ik las hem als eerstejaarsstudent, toen de wereld zich iets opende.

Naar aanleiding hiervan heb ik De gedaanteverwisseling herlezen. Een passage ontroerde me. De context: sinds zijn verandering heeft Gregor nog niet gegeten. Zijn zus zet een bakje zoete melk met wittebrood voor hem neer maar daarop is Gregor niet langer gesteld:

Gregor was zeer benieuwd wat zij hem ervoor in de plaats zou brengen, en maakte allerlei veronderstellingen. Maar nooit had hij kunnen raden, wat zijn zuster in haar goedheid werkelijk deed. Zij bracht hem, om zijn smaak te weten te komen, een hele keuze, alles op een oude krant uitgespreid. Er was oude, halfrotte groente; benen van het avondmaal, die door gestolde witte saus waren omgeven; een paar rozijnen en amandelen, kaas, die Gregor twee dagen geleden oneetbaar had verklaard, een droog stuk brood, een gesmeerde boterham en een gesmeerde boterham met zout. Bovendien zette zij bij dit alles nog de waarschijnlijk voorgoed voor Gregor bestemde kom neer, waarin zij water had geschonken. (..) Gregors pootjes snorden, nu het op eten aankwam. Zijn wonden moesten overigens ook helemaal genezen zijn, hij had er geen hinder meer van, hij was er verbaasd over en dacht eraan, hoe hij zich, meer dan een maand geleden, met een mes een klein beetje in zijn vinger had gesneden, en hoe hem die wond eergisteren nog pijn had gedaan.

Dan volgt de passage die me raakte.

‘Zou ik nu minder fijngevoelig zijn?’ dacht hij en zoog al begerig aan de kaas, waartoe hij zich voor alle andere spijzen dadelijk en duidelijk had aangetrokken gevoeld. Vlug achter elkaar en met ogen die van voldoening traanden, at hij de kaas, de groente en de saus op; het verse voedsel smaakte hem daarentegen niet, hij kon er niet eens de reuk van verdragen”.

De passage bracht in herinnering hoe ikzelf als tiener worstelde met seks. Nette jongen willen blijven, de geaccepteerde spijzen eten (geestelijke liefde) maar tot over je oren in bedorven kaas zitten, voor je beseft wat je aan het doen bent.

Aandoenlijk is de onmachtige, voor aanvang verloren strijd tegen je natuur. Aandoenlijk het schuldgevoel dat je smaak onfatsoenlijk is.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: